Posao u Norveškoj

Ako tražite posao, Norveška je pravo mesto za to, ali pre toga morate ispuniti veoma stroge uslove. Norveška traži inženjere, nastavnike, medicinske sestre, kao i vozače autobusa, kuvare i konobare, a prosečna plata je oko 4.500 evra.

Ukoliko želite da radite u Norveškoj, potrebna vam je boravišna radna dozvola, a da biste je dobili potrebno je da prvo pronađete posao, odnosno da imate konkretnu poslovnu ponudu.

Prosečna plata je 36.700 norveških kruna (NOK) ili 4.384 evra i među najvišim je u Evropi.

Konobar ili kuvar može da zaradi 3.200 evra, bolničar 3.800, građevinski inženjer 5.300, inženjer informatike 5.400, farmaceut 6.000 evra, varilac 3.800, vozač 4.000, lekar 7.500, moler 3.000 evra, električar 4.000 evra.

Hrana u Norveškoj je skuplja za 62%u odnosu na druge evropske zemlje. Iznajmljivanje sobe košta 500 evra, a garsonjera 800 evra. Jednosoban stan možete iznajmiti za 1.100 evra, a dvosoban za 1.300.

Završeno obrazovanje mora biti ekvivalent stručnoj obuci u Norveškoj. Ukoliko je potrebna autorizacija diplome, potrebno je priložiti i nju ili priznatu licencu, ako je u pitanju zdravstveno osoblje. Ako želite da radite kao osoblje kadrovske firme, morate dostaviti spisak radnih obaveza koje je poslodavac već planirao da obavljate, kao i dokaz da je vaša diploma priznata u Norveškoj.

Za autorizaciju su potrebni pasoš, diploma, detaljan plan i program obrazovanja sa spiskom predmeta, prakse i tema koje su obrađene kroz obrazovanje kao i dokaz o položenom stručnom ispitu.

Da biste dobili boravišnu dozvolu morate da uplatite taksu za podnošenje zahteva za dobijanje dozvole koja iznosi oko 350 evra. Boravišna dozvola se dobija za period od jedne do tri godine, a posle tri godine se podnosi zahtev za odobrenje stalnog boravka.

U slučaju da izgubite posao, možete da ostanete u Norveškoj šest meseci da tražite drugi. Ako želite da budete sezonski radnik u ribartsvu, ugostiteljstvu, turizmu ili zdravstvu, poslodavac mora da dobije potvrdu od NAV da nije moguće pronaći dovoljno radnika iz Noirveške i EU za obavljanje tog posla. Ne možete da budete sezonski radnik više od šest meseci u periodu od godinu dana.

Izvor: Telegraf

Učenje norveškog jezika

Za koju god varijatnu da se odlučite, najvažnije je da ispunite glavni preduslov - poznavanje norveškog jezika. Centar za strane jezike Kontext organizuje opšte i specijalizovane kurseve norveškog jezika, koje možete pohađati u grupama (3-5 ili 6-10 polaznika), kao i u paru ili individualno.

Upis za zimski semestrar je u toku!

Nastava se održava u strogom centru grada, Vuka Karadžića 6. Sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona: +381 11 65 65 700.