Posao u Švedskoj

Ako niste državljanin zemlje članice EU, a želite da radite u Švedskoj, u većini slučajeva potrebna vam je radna dozvola.

Najjednostavniji i najbrži način za podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu je putem elektronskog apliciranja. Elektronske aplikacije stižu direktno u Zavod za migracije i imaju prioritet.

Ukoliko niste u mogućnosti ili ne želite da podnesete zahtev elektronskim putem, možete podneti zahev i lično u švedskoj ambasadi.

Status vaše elektronske aplikacije možete proveriti na stranici Zavoda za migracije tako što ćete ukucati broj vašeg dosijea ili vaš kontrolni broj.

Detaljnije informacije možete naći i na portalu Working in Sweden.

Potrebna dokumentacija

Ako podnosite zahtev za radnu dozvolu, uglavnom treba da priložite dolenavedenu dokumentaciju. Za neke profesije važe posebna pravila i formulari, o čemu se možete bolje informisati putem internet stranice Zavoda za migracije.

Ako zahtev podnosite elektronskim putem, dokumentaciju ćete priložiti putem interneta. Ako zahtev podnosite pomoću papirnih formulara, treba da svu dokumentaciju ponesete u ambasadu, zajedno sa popunjenim formularima.

Potrebno vam je:

  • Ako zahtev podnosite lično – formular za podnošenje zahteva. Postoje različiti formulari za različite tipove radne dozvole.
  • Kopije stranica vašeg pasoša u kojima se vide vaši lični podaci, datum isteka pasoša, i eventualna boravišna dozvola u nekoj drugoj zemlji koja nije vaša domovina.
  • Radni poziv, izjava od sindikata i druga dokumentacija koju ste dobili od vašeg poslodavca.

Članovi porodice

Ako će i članovi vaše porodice ići sa vama u Švedsku, možete i za njih podneti elektronski zahtev zajedno sa vašim, ili to mogu učiniti naknadno, putem interneta.

Ako članovi vaše porodice podnose zahtev lično, moraju koristiti formular broj 133011, pod nazivom Application for permit for family members of employees, visiting researchers, athletes and self-employed persons.

Proverite na internet stranici Zavoda za migracije koja dokumentacija je potrebna za članove vaše porodice.

Lista profesija za kojima postoji velika potražnja

Zanimanja za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj navedena su na listi koja se redovno dopunjava. Ovo znači da, ukoliko vas poslodavac poziva na razgovor za posao u jednoj od navedenih profesija, za radnu dozvolu možete aplicirati iz Švedske umesto da se vratite u domovinu i podnesete zahtev odatle.

Lista zanimanja

Izvor: Ambasada Švedske

Učenje švedskog jezika

Ukoliko odlučite da poslovnu karijeru i život nastavite u Švedskoj, biće vam neophodno poznavanje švedskog jezika. Centar za strane jezike Kontext organizuje različite kurseve:

  • Opšte kurseve švedskog jezika
  • Specijalističke kurseve švedskog jezike
  • Međunarodne ispite švedskog jezika

Upis za zimski semestar je u toku!

Sve detaljne informacije možete dobiti na broj telefona: +381 11 65 65 700