Posao u Nemačkoj

Naši lekari, programeri i inženjeri sve češće odlaze u Nemačku, a ako je to i vaš cilj, evo šta bi trebalo da znate o tome.

Prvi korak ka zaposlenju je stupanje u kontakt s poslodavcem

Od poslodavca morate da dobijete potvrdu o sklapanju radnog ugovora, s kojom onda u nemačkoj ambasadi podnosite zahtev za radnu vizu.

Za takozvanu plavu karticu, boravišnu i radnu dozvolu za stručnjake sa fakultetskom diplomom, preduslov je apliciranje za vizu, a tek po njenom dobijanju, sledi i apliciranje za plavu karticu, koja se dobija u Nemačkoj, u nadležnom uredu za strance.

Uredbom o zapošljavanju pristup tržištu rada za strance ograničen je na određena zanimanja.

Za ostale je neophodna saglasnost uprave za zapošljavanje, a kad je reč o zanimanjima sa niskim stepenom kvalifikacije, ili bez kvalifikacije, za njih važi zabrana regrutovanja, pa su izgledi za dobijanje pozitivnog odgovora izuzetno mali.

S druge strane, lekari, lekari specijalisti, psihoterapeuti i veterinari iz Srbije mogu da rade u Nemačkoj čim se proveri usaglašenost srpske i nemačke diplome.

Ipak, u većini profesija potrebno je položiti dodatni ispit – aprobaciju.

Inače, cena potvrde o priznanju diplome je 100 evra, a za svako ponovno izdavanje potvrde plaća se 50 evra.

Aprobacija nije neophodna za rad u deficitarnim zanimanjima, ali je rad onda ograničen na dve godine.

Ono što sve koji se razmišljaju da li da preduzmu ovakav korak zanima je, naravno, visina zarade u određenim profesijama.

Na vrhu ove liste su, verovali ili ne, automobilski tehničari sa čak 4.500 evra mesečno, a za njima idu inženjeri elektrotehnike sa 4.340 evra i lekari sa 140 evra manjom zaradom. Pogledajte ko ima manje zarade od njih:

  • IT sektor 4.000
  • Stručnjaci za grejna i rashladna tela 2.500
  • Negovateljice za stare 2.150
  • Vodoinstalateri 2.000
  • Medicinske sestre 1.900
  • Pekari 1.800
  • Konobari 1.300

Ono što treba imati u vidu jeste da se ovi iznosi odnose na plate u Zapadnoj Nemačkoj, dok u Istočnoj mogu biti i do 1.000 evra niže.

Iako visina zarade sama po sebi ne znači ništa bez troškova svakodnevnog života, cene u Nemačkoj su takve da vam i nakon plaćanja računa i hrane, ostaje više novca nego u Srbiji.

Ako ste rešeni da se oprobate u ovoj zemlji, u tome će vam najefikasnije pomoći ambasada u Beogradu, koju ćete naći u Birčaninovoj 19a.

Njihov  broj telefona je 011 306 44 00, a željene informacije možete dobiti petkom od 14 do 16 sati.

Da li Nemačka prihvata vašu diplomu možete proveriti ovde ili na telefon +499 228 501 664

Učenje nemačkog jezika

Ukoliko ste kvalifikovani, od zaposlenja u Nemačkoj, osim uspešno završene birokratije, deli vas i poznavanje nemačkog.

Za radnu dozvolu dovoljan je A1 stepen, za poslove sa srednjom školom B1, dok se za visokoobrazovane kadrove zahteva C1.

Pomoć pri savladavanju nemačkog jezika na svim nivoima možete pronaći u Kontextu!

Izvor: Telegraf