Izložba fotografija „Noir“

U okviru manifestacije Umetnost u kontekstu otvorena je izložba fotografija Željke Gavrilović, umetnice iz Valjeva. Željka Gavrilović je rođena 1949. godine u Loznici podrinjskoj. Iako je po struci psiholog, oduvek je zagledana u umetnost. Pre 22 godine napisala je knjigu kratke proze „Fotografije, snovi“, a fotografijom je počela da se bavi sasvim slučajno pre pet godina. Tako je i sasvim slučajno otkriven njen talenat za ovu vrstu umetnosti. Prva samostalna izložba bila je u Španiji na Internacionalnom foto-festivalu.

Izložba pod nazivom „Noir“ neodoljivo asocira na „crni talas“ u filmskoj umetnosti iz sedamdesetih godina 20. veka. Željka je uspela da pretoči u fotografiju svoju ljubav prema filmu i sve ono što nam pokretne slike mogu reći. Gledajući njene fotografije susrećete se sa realnošću uhvaćenoj u momentu i zauvek istrgnutoj iz prolaznosti. „Noir“ uznemiruje, nagoveštava, nosi duboku priču sa sobom i otkriva istinu – poetičnu istinu postojanja.

Izložba će biti otvorena svakog radnog dana do kraja decembra, od 11 do18.30 časova, u prostorijama Centra za strane jezike Kontext u Vuka Karadžića 6, prvi sprat.

Pogledajte kako je bilo na otvaranju i šta su drugi rekli o izložbi.

„Željkine fotografije su kao eho te neobične filmske vrste – ’film noir’, u okviru koje su stvorene stotine izvanrednih filmova koji su istraživali mračne dubine ljudske duše i ponore do kojih je ta duša mogla da potone“, Slobodan Šijan, reditelj.

„Retka i dragocena izložba! Odavno u Beogradu nije domaći autor predstavio tako koherentnu i intrigantnu misao ispričanu na dvadesetak fotografija... Čestitam na dobroj i u potpunosti likovno opredeljenoj izložbi!“, Dragan Babović, fotograf.

„Svaka Željkina fotografija je izraz poetskog stava. Susret sa istinom. Ona ne koketira sa slikom-fotografijom, ne montira, ne aranžira. Ona je lovac, lovi trenutak kada je priroda pošla u susret čoveku“, mr Milomir Romanović, slikar.

„Izložba je dosledna jednoj ideji na svakoj fotografiji, veoma čvrstog koncepta sprovedenog od prve do poslednje fotografije. U detaljima svakodnevice, u ljudskim figurama, sakrivenim karakterima u siluetama, dubokim senkama kriju se osećanja i raspoloženje“, Milovan Ulićević, predsednik Fotografskog kluba Vojvodina.