Kontext na simpozijumu ADRIES 2017

Škola Kontext je od 13. do 15. oktobra imala veliko zadovoljstvo da učestvuje na Adries 2017 u Splitu. Tema ovogodišnjeg simpozijuma bila je „Škole jezika i akademska izvrsnost u digitalnom dobu”, organizatori događaja bili su škola stranih jezika „Jantar”, „Amber IT Solutions” i „Eupolis” iz Splita, a predavači su bili ugledni stručnjaci iz Kembridža, Oksforda, Barselone, Bazela, Atine i Splita.

Na putovanju su nam se pridružile šarmantne koleginice iz edukativnog centra „Avalon” iz Novog Sada, pa smo zajedno prošli kroz golgotu bosanskih brda, makadama, varljivog GPS-a i pucanja gume nadomak Splita, ali uz svesrdnu pomoć i hitru reakciju naših domaćina iz Splita, uspeli smo na vreme da stignemo na odredište, Radisson Blu Resort, mesto održavanja ovogodišnjeg simpozijuma.

Nakon prijema u hotel, koktela dobrodošlice i dobro prospavane noći, bili smo spremni za učešće na simpozijumu. Subotnji program je otvorio naš domaćin Josip Sobin iz škole „Jantar” davši uvodnu reč i najavivši prvog predavača, Džonatana Dajksa iz Barselone, koji je govorio o novim tehnologijama u učionici i van nje. Na izuzetno zanimljivom predavanju bilo je reči i o upotrebi virtuelne realnosti u nastavi i učenju engleskog na daljinu, a kao zaključak se nametnula misao da moderna tehnologija neće zameniti nastavnike, ali će nastavnici koji koriste tehnologiju svakako zameniti one koji tehnologiju izbegavaju.

U narednom jednočasovnom predavanju pod naslovom ‘Cloud Solution for School Management’, naš domaćin Josip Sobin je predstavio softver splitske kompanije „Amber IT Solutions” pod imenom Amber School Manager, ali ne iz perspektive proizvođača, već iz perspektive korisnika softvera. Ovaj softver, namenjen školama jezika, nudi na jednom mestu sve što je jednoj školi jezika potrebno, kao i njenim polaznicima i nastavnicima: evidenciju polaznika i uplata, profile korisnika, pristup roditelja, raspored časova, automatsko generisanje ugovora, formulara i sertifikata, digitalno arhiviranje, celokupno knjigovodstvo i mnoge druge olakšice.

Posle ručka i kraćeg odmora, usledilo je veoma zanimljivo predavanje Mervina Martina iz Kembridža, koji je govorio o agoniji i ekstazi upravljanja školom stranih jezika iz perspektive direktora škole, a zatim je Anja Kolbuševska održala predavanje pod nazivom „Nedostižna umetnost davanja fidbeka”, na kom je bilo reči o cinizmu sendvič-tehnike, teškoćama koje se javljaju u davanju i primanju fidbeka od strane nadređenih i kolega i rešenjima za davanje efektnog fidbeka.

Sledeće predavanje je održala koleginica sa domaćeg terena, Ida Grbić. Bilo je reči o merenju napretka studenata uz pomoć tehnologije, nedostku standarda i pouzdanih načina evaluacije progresa i procene nivoa studenata.

Na predavanju ‘Digital Learning Tools’, koje je bilo interaktivno i koncipirano više kao radionica nego kao predavanje, Sara Elis je nastavnicima predložila nekoliko korisnih web aplikacija i govorila o značaju nastavnika kao facilitatora u procesu aktivnog učenja, kao i o aktivnom učenju kroz „obavljanje” radnji na savremenim gedžetima.

Predavanjem o upravljanju kvalitetom u obrazovnim institucijama, subotnji blok predavanja je zatvorio Aris Hronopulos iz pirejske konsalting kompanije Idec.

Nedeljni program je otvorila Eva Jakupčević sa temom ‘Erasmus for Teachers and Schools’, a zatim su usledile dve radionice: ‘Stick or Twist’ koju je držao Džonatan Dajks i ‘I Don’t Believe in Conflict – I Believe in Communication’ koju je realizovala Anja Kolbuševska.

Ekipe iz škola Kontext i Avalon su imale zadovoljstvo da nakon zatvaranja simpozijuma posete školu Jantar iz Splita gde ih je domaćin Josip Sobin još jednom svesrdno dočekao u prijatnom ambijentu.

---

Još malo fotografija sa simpozijuma:

Dobrodošlica

Amber IT Solutions

Štand OUP

Ponuda udžbenika na Oksfordovom štandu

Događaj iz perspektive kamermana

Draga koleginica Sanja na Oksfordovom štandu

Jure Granić Skender i Aris Hronopulos

Da učesnici ne pregladne

Čika Aca u intervjuu za Radio televiziju Srbije

Jure Granić Skender - naš spasilac. Nesebično nam je priskočio u pomoć dojurivši do naplatne rampe ispred Splita i odvezao nas do hotela.