Kako koristiti muziku kao sredstvo za učenje

 

 

Muzika je verovatno najrasprostranjenija i najpopularnija umetnička forma na svetu. Stalno je prisutna u našim životima, od trenutka kada nam majke pevaju uspavanke, i prati nas tokom celog puta.

Nije tajna da muzikalnost može da bude od izuzetne pomoći pri učenju stranih jezika, pa čak i može da se smatra svojevrsnim univerzalnim jezikom. To ne znači da morate da budete Mocart ili Bah da biste iskoristili ovaj nezaobilazni pomoćni materijal.

Pre pojave interneta, muzika i jeste bila jedna od glavnih sredstava za učenje jezika, jer je bila lako dostupna, i što je najbolje, slušanje može da se ponovi bezbroj puta.

Ali, šta se konkretno dešava sa našim mozgom i kako muzika utiče na naše znanje jezika?

 

Muzika „oštri“ uši i obogaćuje rečnik

 

Kada slušamo neku pesmu, „pokupićemo“ nove reči, ili ćemo primetiti da neke koje već znamo mogu da se upotrebe u drugom kontekstu, odnosno da imaju šire značenje. Naravno, treba se skoncentrisati na slušanje i proučiti pesmu – danas je makar lako doći do tekstova. Ako prostudirate jednu pesmu nedeljno, za godinu dana znaćete 52 numere i vaš rečnik će biti veoma obogaćen. Takođe ćete naučiti kako da čujete i slušate strani jezik, i vaš mozak će biti naviknutiji na strani jezik.

 

Govorite kao „domaći“

 

Tekstovi pesama obuhvataju sve, pa i sleng, stilske figure i idiome, koje možda nećemo tako često sretati u svakodnevnoj upotrebi jezika. Takođe, bar kada je u pitanju engleski, biće obuhvaćeni dijalekti mnogih područja na kojima se on govori, koji se retko čuju u mainstream multimedijalnim sadržajima.

Kada već pominjemo dijalekte, pesme će vam pomoći i da usavršite izgovor, jer slušanje možete da ponavljate u nedogled.

 

 

Ulovite greške

 

Ako vam je uvo dobro istrenirano, ali čak i ako nije, sigurno ćete primetiti da se tekstopisci ne drže baš uvek gramatičkih pravila. Često se reči moraju prilagoditi taktu i tempu pesme, pa se umetničke gramatičke slobode ispoljavaju s vremena na vreme.

Možda je najčešći primer za ovo kada je u pitanju engleski jezik upotreba glagola “do” u obliku “don’t” za treće lice, umesto pravilnog “doesn’t”. Čak ni Bitlsi nisu bili imuni na ovo : u pesmi “Ticket to ride”, umesto pravilnog  “My baby doesn’t care”, otpevano je “My baby don’t care”. Složićete se da je nepravilna gramatika u ovom slučaju bolje uklapa u numeru.

 

Saznajte više o kulturi

 

Ne morate, a ne bi ni trebalo, da se ograničite samo na popularnu muziku. Saznaćete mnogo više o nekom narodu ako se upustite u njihovu tradicionalnu muziku. Dobro poznavanje jezika i kulture nekog naroda ide ruku pod ruku, i može da razjasni mnoge nedoumice koje možete imati po pitanju nečijeg mentaliteta.