Saveti za uspešno učenje

Jezik možete naučiti samo uz jaku motivaciju – razvijajte duboko u sebi želju za učenjem  stranog jezika. Motivišite sami sebe i kad je najteže. Razmislite o opravdanosti razloga: nemam vremena, nemam para, ne ide mi. Možda tako samo opravdavate sebe.

Potrudite se – jasno vam je da je poznavanje bar jednog stranog jezika stvar opšte kulture i vaša nasušna potreba, ali razmislite koliko energije i rada stvarno u to ulažete.

Pre upisa u školu

Proverite da li imate odgovore na sledeća pitanja:

Da li znam na kom sam jezičkom nivou?

Da li sam definisao svoje jezičke potrebe?

Da li znam koji jezički nivo želim da postignem? Imam li predstavu koliko mi je vremena potrebno?

Da li mi je potreban međunarodni jezički sertifikat?

Ukoliko nemate sve odgovore, obavezno se potrudite da ih saznate prilikom upisa.

U školi

Redovno dolazite na časove

Svako izostajanje, pojedinačno ili u nizu, negativno se odražava na učenje i krajnji rezultat.

Nemojte kasniti na nastavu

Kašnjenje ometa i vas i grupu.

Pripremite se za čas

Jezik se najbolje uči redovno. Planirajte svoje vreme tako da se pred svaki čas pripremate barem pola sata. Nemojte ostavljati sve za poslednji trenutak.

Budite aktivni na času

Iznosite svoje posebne potrebe, uvažavajući potrebe drugih. Ne ustručavajte se da govorite. Ako ne govorite nikad ne možete savladati veštinu govora, jer se jezik najbolje uči kroz uporno vežbanje.

Zapamtite: Na greškama se uči

Koristite svaku priliku za komunikaciju koja je i krajnji cilj učenja jezika. Ne dozvolite da vas greške koje pritom činite obeshrabre. Svi ih pravimo.

Podelite sva vaša razmišljanja

...i probleme oko učenja sa profesorom.

Ne odustajte

Poznavanje bar jednog stranog jezika stvar je opšte kulture i investicija u sebe. Da li ste znali da u svim zemljama članicama EU postoji obaveza učenja dva strana jezika?

Van škole

Koristite „izgubljeno“ vreme za učenje – dok čekate u redu u pošti, banci, na semaforu... Pamtite izraze i fraze neizolovane reči – Lakše je zapamtiti celu frazu kao sto je npr. a breakfast of bread and butter, a onda iz nje izvući izolovane reči.

Koristite maštu –  na osnovu slika lakše pamtite reči. Izmišljajte priče, zamišljajte sebe u realnim situacijama u kojima koristite strani jezik koji učite – koristite što više novih reči koje ste naučili. Umesto reči koju ne znate koristite srpsku reč, a kasnije u rečniku pronađite njeno značenje na stranom jeziku.

Koristite svaku priliku kontakta sa stranim jezikom (muzika, film, knjige, časopisi, internet, domaći zadaci) - potpomaže proces učenja i napredovanja. Kad gledate filmove trudite se da razumete bez titla. Vežbajte izgovor u kolima ili pod tušem –  Izgovarajte na primer englesko th kad god se setite.

Nakon završetka kursa

Učenje jezika u Kontextu ne prestaje nakon završenog kursa. S obzirom na prirodu jezika i potrebu da se vremenom nadograđuje, Kontext vam i nakon završenog kursa stoji na raspolaganju - od konsultacija sa predavačima, preko preporuka za nova nastavna sredstva do razmene korisnih resursa za učenje.

Najzad, za sve naše bivše polaznike, u slučaju da osete potrebu za formalnim usavršavanjem ili učenjem novog jezika, Kontext obezbeđuje poseban popust. 

I naravno, uvek ste dobrodošli na druženje!